Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Zemiakovo-cuketová polievka

Zemiakovo-cuketová polievka

30 min 26 min Jednoduché 4 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

214 kcal 4g bielkovín 12g tukov 23g sacharidov

Suroviny

maslo, olivovy-olej, cibula, zemiak, zeleninovy-vyvar, rozmarin, cuketa, smotana, sol

Postup prípravy

Najprv si vo väčšom hrnci na strednom stupni ohrevu rozohrejte maslo s lyžicou olivového oleja.

Len čo je olej s maslom dostatočne rozohriaty, vložte do hrnca nahrubo nakrájanú cibuľu a restuje ju na strednom stupni ohrevu 2 – 3 minúty. Potom k opečenej cibuli pridajte nakrájané zemiaky a restujte ešte 2 – 3 minúty.

Obsah hrnca následne zalejte 650 ml zeleninového vývaru. Pridajte sušený rozmarín a soľ, hrniec zakryte pokrievkou a varte na miernom stupni ohrevu 12 – 15 minút.

Keď sú zemiaky mäkké, zvýšte ohrev na stredný stupeň, pridajte na kocky nakrájanú cuketu a smotanu na varenie a všetko varte ešte 4 – 5 minút.

Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka, rozdeľte do 4 tanierov a podávajte.

TIP

Polievku servírujte pokvapkanú olivovým olejom a podľa chuti posypanú najemno nasekanými bylinkami – vyskúšajte napríklad pažítku, hladkolistú petržlenovú vňať, klíčky reďkovky alebo opražené píniové oriešky. Do polievky môžete pred podávaním pridať aj tenké plátky čerstvej cukety.

Podľa potreby môžete polievku zamraziť v uzatvárateľnej plastovej nádobe. Takto uskladnená vám vydrží 4 – 5 mesiacov.