Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Zemiakové placky

Zemiakové placky

30 min 18 min Jednoduché 12 kusov

Tentoraz sme do zemiakových placiek pridali huby a vznikol tak perfektný jesenný/zimný recept. Ak máte radi zemiakové placky, nechajte nám v komentároch emoji zemiaka.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

57 kcal 2g bielkovín 1g tukov 9g sacharidov

Suroviny

zemiak, spaldova-krupica, vajce, spaldova-muka, olivovy-olej, sol

Postup prípravy

Najprv si v predstihu* pripravte hrniec s pokrievkou. V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte zemiaky v šupke a varte ich na miernom stupni cca 10 minút.

Potom si pripravte zemiakové placky. Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno do väčšej misky. Pridajte celozrnnú špaldovú krupicu, vajcia, štipku soli a špaldovú múku a rukami zo zmesi vypracujte cesto. Cesto preložte na pracovnú plochu a valčekom rozvaľkajte (ak sa cesto lepí, podsypte ho trochou múky). Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a pomocou vykrajovača (Ø 6 cm) vykrajujte kolieska.

Potom na panvici na strednom stupni ohrevu rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja. Do rozohriateho oleja vložte pripravené zemiakové placky a na strednom stupni vyprážajte z každej strany. Hotové placky ukladajte na tanier a podávajte ešte teplé.

*Zemiaky je ideálne uvariť deň vopred.