Steaky s rozmarínovými zemiakmi
Pridať k obľúbeným

Steaky s rozmarínovými zemiakmi

50 min 30 min Jednoduché 2 porcie

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

603 kcal 61g bielkovín 20g tukov 44g sacharidov

Suroviny

hovadzie, olivovy-olej, cesnak, tymian, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Rúru vyhrejte na 180 °C.

Najprv pripravte rozmarínové zemiaky. Cesnak roztlačte a rozmarín nakrájajte najemno. Zemiaky očistite kefkou, nakrájajte na plátky hrubé asi 2 mm, vložte do misky a obaľte v zmesi naeskrájaného rozmarínu, roztlačeného cesnaku, 1 lyžice olivového oleja, štipky soli a štipky korenia. Obalené plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do rúry vyhriatej na 170 – 180 °C a pečte 25 – 28 minút dozlatista.

Medzitým si pripravte steaky. Každý plátok mäsa osoľte, okoreňte a z oboch strán potrite olivovým olejom (½ lyžice na každý steak). Rozohrejte nepriľnavú panvicu: ak chcete mať jemne až stredne prepečené steaky, ohrev dajte na najvyšší stupeň, ak ich chcete viac prepiecť viac, postačí stredný stupeň. Do rozohriatej panvice vložte steaky a opekajte podľa preferencie.

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek stupeň prepečenia, na posledných pár sekúnd pečenia pridajte na panvicu k steakom 2 celé strúčiky cesnaku a čerstvý tymian, aby steaky dostali krásnu vôňu.

RARE (jemne prepečený) Steaky opekajte na silnom stupni ohrevu 1,5 minúty z každej strany.

MEDIUM RARE (stredne prepečený) Steaky opekajte na najvyššom stupni ohrevu celkovo 3,5 minúty (každú minútu steaky otočte).

WELL DONE (úplne prepečený) Steaky opekajte na strednom stupni ohrevu 4 minúty z každej strany. Hneď po opečení steaky zabaľte do alobalu a nechajte 5 minút odpočinúť. Pred podávaním ich nakrájajte na plátky a podávajte s upečenými zemiakmi.