Baba ghanoush
Pridať k obľúbeným

Baba ghanoush

55 min 30 min Jednoduché 4 porcie

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

135 kcal 5g bielkovín 9g tukov 19g sacharidov

Suroviny

baklazan, olivovy-olej, tahini, stava-z-citrona, cesnak, sol

Postup prípravy

Rúru vyhrejte na 190 °C. Baklažány očistite, položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a pečte 25 – 30 minút v rúre vyhriatej na 180 – 190 °C.

Hneď po upečení baklažány zabaľte do mikroténového vrecúška alebo potravinovej fólie, aby sa zaparila šupka a dali sa ľahšie ošúpať. Baklažány nechajte vo fólii asi 20 minút, potom ich vyberte a ošúpte.

Dužinu z baklažánov spolu s tahini, citrónovou šťavou, cesnakom a štipkou soli dohladka rozmixujte. Výslednú zmes nechajte úplne vychladnúť a pred podávaním ju dajte aspoň na 10 minút vychladiť do chladničky.

*Baba ghanoush je tradičné jedlo východného Stredomoria. Podáva sa ako nátierka alebo samostatne ako predjedlo.

TIP

Baba ghanoush podávajte so zrniečkami z granátového jablka a čerstvým koriandrom.