Ajvar
Pridať k obľúbeným

Ajvar

70 min 50 min Jednoduché 4 porcie

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

192 kcal 5g bielkovín 10g tukov 26g sacharidov

Suroviny

kapia, baklazan, cuketa, paradajky, olivovy-olej, stevia, cesnak, jablcny-ocot, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Rúru vyhrejte na 200 °C.

Kapiu umyte, rozkrojte napoly a odstráňte z nej semienka a stopky. Baklažán, cuketu a paradajky umyte a nakrájajte na väčšie kocky (cca 2 cm × 2 cm). Všetku zeleninu potom rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite 3 lyžicami olivového oleja a pečte 15 – 18 minút v rúre vyhriatej na 190 – 200 °C.

Kapiu po upečení zabaľte do potravinovej fólie a dajte na chvíľu bokom, aby sa dostatočne zaparila. Potom ju ošúpte a čistú dužinu vložte spolu s upečeným baklažánom, cuketou a paradajkami do mixéra. Pridajte ešte stéviu, roztlačený cesnak a jablkový ocot a všetko mixujte do hrubšej konzistencie. Hotový ajvar dochuťte soľou a korením a nechajte úplne vychladnúť. Potom ho rozdeľte do 4 uzatvárateľných pohárov a skladujte v chladničke.

*Stévia má jemne horkastú chuť. Ak na ňu nie ste zvyknutí, môžete si ajvar podľa chuti dosladiť iným sladidlom – napríklad medom alebo ryžovým sirupom.

TIP

Ajvar je tradičné srbské jedlo, výborná a zdravá alternatíva umelo dochucovaných omáčok. Skvele doplní grilované jedlá, ale podávať ho môžete aj na hrianke alebo k cestovinám.