Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Strúhaný koláč

Strúhaný koláč

85 min 25 min Jednoduché 10 porcie

Tento strúhaný koláč bude láskou na prvý pohľad. A keď ho ochutnáte... Pripomína maškrtu, ktorú poznáme všetci už od detstva, ten náš si iba obliekol fit kabátik a je ešte obohatený o nemalú dávku pre telo potrebných bielkovín.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

213 kcal 8g bielkovín 12g tukov 22g sacharidov

Suroviny

tvaroh, vajce, med, vanilkovy-extrakt

Postup prípravy

Najprv si rúru vyhrejte na 190 – 195 °C, pripravte si pekáč s rozmermi 20 cm x 30 cm a vyložte ho papierom na pečenie.

Vo väčšej miske zmiešajte múku, med, mlieko, 2 žĺtky, kakao a kokosový olej a vytvorte pevné, nelepivé cesto (najlepšie rukami). Vzniknuté cesto vytvarujte do guľky, obaľte potravinovou fóliou a vložte na 10 minút do mrazničky.

Medzitým do väčšej misky dajte tvaroh, 2 žĺtky, med a vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešajte. Náplň nechajte odstáť, kým cesto stuhne.

Po uplynutí uvedeného času cesto vyberte z mrazničky, rozdeľte ho na polovice a pripravte si pekáč a strúhadlo.

Prvú polovicu cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle na dno pekáča a potom cesto zľahka pritlačte dlaňou, aby bolo rovnomerne rozprestreté. Rozotrite naň tvarohovú plnku a na tú potom rovnomerne nahrubo nastrúhajte druhú polovicu cesta.

Takto pripravený koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte 22 – 25 minút pri teplote 190 – 195 °C.

Upečený koláč skladujte v chladničke, kde vydrží 3 – 4 dni.

TIP

Namiesto vanilkového extraktu môžete použiť vanilkový proteín.

Koláč po upečení nechajte aspoň 30 minút vychladnúť a až potom ho krájajte na požadované porcie.

*Hoci celková príprava koláča trvá viac ako 30 minút, môžete si pripraviť a zamraziť väčšie množstvo cesta a ušetriť tak čas pri ďalšom pečení.