Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Ražný kvások

Ražný kvások

5 min 0 min Jednoduché 2 porcie

Domáci kváskový chlieb chutí najlepšie, súhlasíte? Máme pre vás recept na výrobu ražného kvásku, z ktorého pripravíte vláčny chlieb raz-dva.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

692 kcal 21g bielkovín 4g tukov 131g sacharidov

Suroviny

zitna-muky, spaldova-muka, voda

Postup prípravy

1. deň: V miske zmiešajte 80 g ražnej múky, 80 g špaldovej múky, 200 ml vody a zamiešajte. Misku postavte na teplé miesto.

2. deň: Do misky primiešajte 40 g ražnej múky, 40 g špaldovej múky a 100 ml vody.

3. deň: Pridajte ďalších 40 g ražnej múky, 40 g špaldovej múky a 100 ml vody.

4. deň: Primiešajte zvyšných 40 g ražnej múky, 40 g špaldovej múky a 100 ml vody.

5. deň sa v kvásku začnú objavovať bublinky a môžete ho použiť na ďalšie spracovanie.

* Ak kvások nepoužijete hneď, preložte ho do pohára a skladujte uzavretý v chladničke. Nezabudnite kvások každé 2 týždne „prikrmovať“ pomernou časťou múky a vody.