Jeme zdravo sa mení na Mandimu 🩵

Prepustené maslo

Prepustené maslo

35 min 25 min Zložité 1 porcie

Tavené maslo (ghee) je superpotravina, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Pri jeho príprave sa z masla tepelne oddelí cukor a mliečne bielkoviny a zostane takmer 100 % tuk. Vďaka tomu sa dobre spája s bylinkami a korením, je výborné na varenie, dusenie či restovanie.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

1933 kcal 2g bielkovín 213g tukov 2g sacharidov

Suroviny

maslo

Postup prípravy

Maslo nakrájame na menšie kocky, vložíme do kastróla a necháme rozpustiť pri strednom plameni.

Maslo miešame, kým sa nám na povrchu nezačne tvoriť pena. Penu odoberáme lyžicou. (Týmto sa zbavujeme podmaslia a vody. Zostane nám iba čistý tuk.)

Keď sa už pena netvorí (cca po 20 minútach, maslo odstavíme a precedíme cez čisté plátno do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.

Nádobu uzavrieme až po úplnom vychladnutí masla

a skladujeme pri izbovej teplote.

Takto pripravené maslo môžeme bežne používať na pečenie, vyprážanie alebo na priamu konzumáciu.

Pri skladovaní na chladnom a suchom mieste vydrží až pol roka.