Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Narodeninová torta

Narodeninová torta

250 min 30 min Stredná 10 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

145 kcal 11g bielkovín 23g tukov 36g sacharidov

Suroviny

spaldova-muka, kukuricny-skrob, prasok-do-peciva, maslo, voda, vajce, trstinovy-cukor

Postup prípravy

Najprv si pripravte základ krému – na ten je potrebné nechať odkvapkať grécky jogurt, aby mal tuhšiu konzistenciu. Pripravte si jemné sitko a nádobu. Sitko vložte do nádoby tak, aby sa nedotýkalo dna, jogurt doň vyklopte a nechajte minimálne 2 hodiny odkvapkávať (najlepšie však cez noc v chladničke).

Kým jogurt odkvapkáva, vyhrejte rúru na 180 °C, pripravte si okrúhlu tortovú formu (⌀ 26 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.

Potom začnite s prípravou piškóty. Do väčšej misy preosejte hladkú špaldovú múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva a všetko premiešajte. Potom v malom hrnci na miernom stupni ohrevu rozohrejte maslo. Rozpustené maslo odstavte, prilejte k nemu 65 ml vody a zmes nechajte vychladnúť.

Kým maslo s vodou chladne, vo väčšej hlbšej mise vyšľahajte bielky do tuhej peny. Počas šľahania postupne pridávajte po lyžiciach trstinový cukor (celkovo pridajte 40 g). Sneh je hotový v momente, keď má konzistenciu lesklej peny.

Potom v druhej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným trstinovým cukrom (35 g) do peny. Penu opatrne vareškou primiešajte do misy s vyšľahanými bielkami. Nakoniec pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom a už vychladnutú zmes masla a vody. Všetko premiešajte, vzniknuté cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte 20 – 22 minút v rúre vyhriatej na 175 – 180 °C.

Upečený korpus nechajte vychladnúť (potrvá to asi 2 hodiny). Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojte na 3 časti a pusťte sa do prípravy krému.

Na krém si najprv rozpustite čokoládu nad vodným kúpeľom. Na vodný kúpeľ si pripravte 2 rôzne veľké nádoby – najlepšie hrniec a misku (ideálne sklenenú či antikorovú), ktoré možno zasunúť do hrnca bez toho, aby sa dotýkali jeho dna. Do hrnca nalejte trochu vody a priveďte ju do varu. Potom ohrev stlmte na mierny stupeň a misku zasuňte do hrnca – dno misky sa pritom nesmie dotýkať vody. Do misky nalámte čokoládu a nechajte ju pozvoľna rozpustiť nad horúcou parou. Potom vezmite odkvapkaný jogurt, vložte ho do stredne veľkej misy a zmiešajte s kakaom a rozpustenou čokoládou.

Finalizácia torty: Pripravte si spodnú časť korpusu a potrite ju ½ ríbezľového lekváru, potom cca 0,5 cm vrstvou pripraveného čokoládového krému (⅓ celkového množstva) a navrch položte druhú časť korpusu. Na túto časť naneste zvyšný lekvár, ďalšiu ⅓ krému a vrchnú časť korpusu. Navrch naneste zvyšný krém a obložte malinami, jahodami a čučoriedkami.

Hotovú tortu nechajte v chladničke pred podávaním ešte aspoň 30 minút odležať.