Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Kurací vývar – základný recept

Kurací vývar – základný recept

220 min 195 min Jednoduché 4 porcie

Kurací vývar je všeliek plný vitamínov a minerálov, ktorý pomôže aj prvých príznakoch prechladnutia.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

139 kcal 3g bielkovín 8g tukov 15g sacharidov

Suroviny

cibula, mrkva, petrzlenova-vnat, zeler, cesnak, kuracie-maso, slnecnicovy-olej, voda, cierne-korenie, bobkovy-list

Postup prípravy

Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte si plech.

Pripravte si zeleninu: Cibuľu očistite a rozkrojte na polovicu, očistite mrkvu a petržlen a pozdĺžne ich rozkrojte, zeler očistite a nakrájajte na podobne veľké kusy ako mrkvu, strúčiky cesnaku očistite.

Kuracie kosti rozložte na plech, pokvapkajte slnečnicovým olejom a pridajte pripravenú zeleninu. Plech vložte do rúry a pečte približne 45 minút pri teplote 200 °C. Zelenina aj kuracie kosti by mali byť zlatisté a mierne opečené.

Upečenú zeleninu s mäsom preložte do vysokého hrnca, prilejte 2 litre vody, pridajte celé čierne korenie a bobkový list, hrniec prikryte pokrievkou a všetko priveďte do varu. Ak chcete slabší vývar, varte aspoň 1 hodinu na strednom stupni, ak chcete silnejší, aspoň 2,5 hodiny. Ak budete variť dlhšie, môžete v priebehu doliať ešte trocha vody.

Vývar preceďte cez jemné sito a zeleninu aj mäso použite do iného pokrmu – napríklad všetko zmiešajte s celozrnnou ryžou.

Vývar nechajte vychladnúť, prelejte do nádoby s uzáverom a skladujte v chladničke, kde vydrží cca 1 týždeň.

TIP

Z petržlenu využite aj vňať – pridajte ju do vývaru približne 20 minút pred koncom varenia. Ak chcete uvariť väčšie množstvo vývaru a skladovať ho až niekoľko mesiacov, stačí, keď vývar nalejete do ekologických plastových vrecúšok v množstve, ktoré najčastejšie používate, a dáte zamraziť do mrazničky.