Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Krémová cesnaková

Krémová cesnaková

31 min 21 min Zložité 4 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

372 kcal 15g bielkovín 13g tukov 49g sacharidov

Suroviny

olivovy-olej, cibula, zemiak, cesnak, zeleninovy-vyvar, mlieko, voda, vinny-ocot, vajce, sojova-smotana, tymian, zitny-chlieb, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

V hrnci rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu, zemiaky a ošúpaný cesnak a 2 – 3 minúty opekajte na strednom stupni ohrevu. Potom do hrnca pridajte vývar, mlieko, soľ a korenie a nechajte variť 8 – 10 minút na strednom stupni ohrevu, až kým zemiaky nezmäknú.

Medzitým si pripravte stratené vajcia. Do menšieho hrnca nalejte vodu do výšky 4 cm (asi pol litra) a pridajte 1 lyžicu vínneho octu a štipku soli. Na strednom stupni ohrevu vodu priveďte takmer k varu (je dôležité, aby nevrela – mala by byť iba na začiatku varu).

Zoberte naberačku a niekoľkokrát ňou horúcu vodu premiešajte, aby ste vytvorili vír. Potom naberačku odložte a do víru rozklepnite 1 vajce – bielok sa hneď začne zrážať a začne obaľovať žĺtok. 2 – 3 minúty udržujte mierny var, medzitým si pripravte väčšiu nádobu so studenou vodou. Po uvedenom čase vajce vyberte naberačkou a preložte do pripravenej nádoby. Rovnakým spôsobom potom postupne pripravte aj ďalšie 3 stratené vajcia – vždy najprv premiešajte vodu, do víru vyklepnite vajce, udržujte ho 2 – 3 minúty v miernom vare a potom ho dajte do nádoby s vodou k ďalším vajciam.

Keď sa dovarí zeleninová zmes, rozmixujte celý obsah hrnca dohladka ponorným mixérom, do zmesi pridajte sójovú smotanu a 1 lyžičku čerstvého tymianu a všetko znova premixujte.

Nakoniec si pripravte krutóny: panvicu rozohrejte na vysokom stupni ohrevu, pridajte nakrájaný chlieb a za stáleho miešania ho 2 – 3 minúty opekajte do chrumkava.

Polievku v hrnci ešte krátko prehrejte a rozdeľte do 4 tanierov. Do každej porcie pridajte 1 stratené vajce, ražné krutóny, 1 vetvičku tymianu a podávajte.