Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Kôprová omáčka so zemiakmi a vajcom

Kôprová omáčka so zemiakmi a vajcom

62 min 37 min Stredná 4 porcie

Každý si doma pripravuje koprovú omáčku po svojom. Ale najlepší je určite ta od starej mamy! Vždy je pripravená s láskou od srdca. Ak však naň máte stále chuť a chcete si ju pripraviť sami doma, náš recept je tou správnou voľbou.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

633 kcal 24g bielkovín 35g tukov 55g sacharidov

Suroviny

zemiak, vajce, maslo, slnecnicovy-olej, spaldova-muka, mlieko, zeleninovy-vyvar, bobkovy-list, smotana, ocot, trstinovy-cukor, kopor, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Najprv si pripravte 2 väčšie hrnce. Do oboch hrncov nalejte studenú vodu a osoľte ju.

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky (cca 3 cm × 3 cm) a vložte do pripraveného hrnca s osolenou vodou. Hrniec zakryte pokrievkou a zemiaky varte 14 – 15 minút na strednom stupni ohrevu. Po uvarení zemiaky sceďte a dajte bokom.

Kým sa zemiaky uvaria, v druhom hrnci nechajte na vysokom stupni ohrevu zovrieť vodu. Keď začne vrieť, vložte do hrnca vajcia a varte ich 7 – 8 minút – čas počítajte od bodu varu. Uvarené vajcia schlaďte v studenej vode a olúpte.

Potom si pripravte ďalší stredne veľký hrniec a na strednom stupni ohrevu v ňom rozohrejte maslo s 2 lyžicami slnečnicového oleja.

Keď je maslo s olejom rozohriate, prisypte do hrnca 2 lyžice hladkej špaldovej múky a za stáleho miešania 1 minútu popražte na strednom stupni ohrevu tak, aby sa vytvorila svetlá zápražka.

Do pripravenej zápražky postupne vlejte 500 ml studeného mlieka a metličkou zmes priebežne miešajte, aby nevznikli hrudky.

Keď prilejete všetko mlieko, do hrnca pridajte 250 ml zeleninového vývaru a bobkový list. Ohrev stlmte na mierny stupeň a za stáleho miešania 12 – 13 minút povarte (aby zmes zhustla).

Len čo zmes zhustne, pridajte 150 ml smotany, 1 lyžicu kvasného octu, trstinový cukor, najemno nakrájaný čerstvý kôpor, soľ a korenie a všetko ešte 5 – 6 minút povarte na miernom stupni ohrevu.

Uvarenú omáčku odstavte, dochuťte, rozdeľte na 4 taniere a každú porciu podávajte spolu s varenými zemiakmi a polovicami vajec.