Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Karfiolová polievka

Karfiolová polievka

28 min 22 min Jednoduché 4 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

199 kcal 5g bielkovín 10g tukov 23g sacharidov

Suroviny

olivovy-olej, cibula, karfiol, zemiak, zeleninovy-vyvar, muskatovy-oriesok, sojova-smotana, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Najprv si vo väčšom hrnci na strednom stupni ohrevu rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.

Len čo je olej rozohriaty, vložte do hrnca nahrubo nakrájanú cibuľu a restujte 2 – 3 minúty na strednom stupni ohrevu.

Potom k cibuli pridajte ružičky karfiolu a na kocky nakrájané zemiaky. Všetko restujte na strednom stupni ohrevu ešte 3 – 4 minúty.

Následne do hrnca prilejte 900 ml vývaru, hrniec zakryte pokrievkou a všetko varte na strednom stupni ohrevu 12 – 15 minút.

Len čo sú zemiaky mäkké, ohrev stlmte na mierny stupeň a do hrnca prisypte soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Tyčovým mixérom zmes rozmixujte na hladký krém. Potom do hrnca prilejte smotanu a ešte raz zmes krátko premixujte.

Hotovú karfiolovú polievku rozdeľte do 4 tanierov a podávajte.

TIP

Polievku servírujte pokvapkanú olivovým olejom a posypanú najemno nasekanými bylinkami – vyskúšajte napríklad pažítku, hladkolistú petržlenovú vňať alebo klíčky žeruchy. Podľa chuti môžete pridať aj krutóny z kváskového pečiva alebo lieskové oriešky.

V uzatvárateľnej plastovej nádobe môžete polievku aj zamraziť, v mrazničke vám vydrží 3 – 5 mesiacov.