Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Jarná kuracia polievka

Jarná kuracia polievka

87 min 57 min Stredná 4 porcie

Jar je ideálne obdobie na varenie jedál plných farieb a nových chutí. Jedným z nich je táto kuracia polievka. Stavíme sa, že aj vy podľahnete jej lahodnej chuti, vôni a lákavému vzhľadu.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

522 kcal 38g bielkovín 18g tukov 49g sacharidov

Suroviny

kuraci-vyvar, cesnak, kuracie-maso, ryza, voda, mrkva, cibula, hrasok, ligurcek, citron, olivovy-olej, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Do väčšieho hrnca nalejte kurací vývar. Potom očistite strúčiky cesnaku a pridajte ich do hrnca (zatiaľ v celku) spoločne s celými kuracími prsiami, soľou a korením. Obsah hrnca priveďte do varu a nechajte ho variť 40 – 45 minút na strednom stupni ohrevu.

Medzitým uvarte ryžu: nasypte ju do čistého, stredne veľkého hrnca, zalejte 1 l vody, osoľte, priveďte do varu a nechajte variť pod pokrievkou na miernom stupni 20 – 25 minút domäkka. Po uvarení ryžu sceďte a preložte do väčšej misky.

Keď sa dovaria kuracie prsia v prvom hrnci, odstavte, pomocou sitka alebo klieští z vývaru vyberte uvarené mäso aj strúčiky cesnaku a dajte ich približne na 10 minút schladiť do studenej vody. Vychladnuté mäso potom rukami natrhajte na menšie kúsky, uvarený cesnak nakrájajte na plátky a oboje vráťte do hrnca s vývarom. Následne do vývaru pridajte aj uvarenú ryžu a celý obsah hrnca nechajte 8 – 10 minút zahrievať na miernom stupni. Medzitým si pripravte zeleninu: mrkvu očistite, škrabkou ju nakrájajte na tenké plátky a tie následne nakrájajte na tenké rezance. Cibuľu nakrájajte pomocou mandolíny (prípadne noža) na tenké kolieska.

Keď sa mäso s ryžou 8 – 10 minútach zahrieva, do hrnca pridajte nakrájanú mrkvu, cibuľu, mrazený hrášok a podľa chuti soľ a korenie a všetko nechajte variť ešte 2 minúty na miernom stupni. Potom odstavte, do polievky nahrubo natrhajte ligurček a pridajte citrónovú šťavu. Hotovú polievku rozdeľte do 4 tanierov, každú porciu pokvapkajte ½ lyžice olivového oleja, nakoniec do každého taniera pridajte hráškové výhonky a podávajte.