Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Jahodový koláč

Jahodový koláč

287 min 80 min Stredná 12 porcie

Chcete upiecť niečo, čo by chutilo celej rodine, ale chýba vám inšpirácia? Ani tentoraz vás nesklameme, máme pre vás tip na úplne luxusný jahodový koláč.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

318 kcal 5g bielkovín 24g tukov 19g sacharidov

Suroviny

mascarpone, smotana, xylitol, vajce, vanilkovy-extrakt, jahody

Postup prípravy

V miske zmiešajte hladkú múku s trstinovým práškovým cukrom a kypriacim práškom. Do sypkej zmesi vpracujte rukami alebo robotom maslo nakrájané na menšie kúsky. Potom do misy pridajte žĺtok s 1 – 2 lyžicami vody a zo zmesi vypracujte cesto. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 2 hodiny odležať v chladničke.

Medzitým si pripravte náplň – v miske vyšľahajte penu z mascarpone, smotany na šľahanie a xylitolu. Náplň by nemala byť veľmi tuhá. Suroviny šľahajte len tak, aby sa ingrediencie spojili a zmes sa zľahka nadľahčila. Následne do peny rýchlo zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt.

Rúru vyhrejte na 200 °C.

Odležané cesto vyberte z chladničky a nechajte 5 minút povoliť pri izbovej teplote. Pracovnú plochu posypte trochou múky a z cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 3 mm. Koláčovú formu (⌀ 21 cm) vyložte papierom na pečenie a potom doň vložte vyvaľkaný plát cesta. Cesto vo forme upravte tak, aby okraje dosahovali do výšky zhruba 4 cm.

Cesto zakryte alobalom, vysypte strukovinami a pečte tzv. naslepo 10 minút pri teplote 200 °C. Potom alobal odstráňte a korpus pečte ešte 8 – 10 minút dozlatista.

Rúru stlmte na 160 °C, korpus vyberte z rúry a nalejte doň pripravenú náplň. Korpus s náplňou vráťte späť do rúry a pečte 1 hodinu.

Upečený koláč nechajte v rúre úplne vychladnúť – ideálne formou vôbec nehýbte. Nakoniec vychladnutý koláč ozdobte jahodami a môžete servírovať.