Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Hovädzie po burgundsky so zelerovo-zemiakovým pyré

Hovädzie po burgundsky so zelerovo-zemiakovým pyré

210 min 200 min Stredná 6 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

351 kcal 35g bielkovín 9g tukov 34g sacharidov

Suroviny

hovadzie, slnecnicovy-olej, cibula, paradajky, cesnak, spaldova-muka, ribezlovy-dzus, vinny-ocot, hovadzi-vyvar, tymian, cibula-salotka, sampiony, maslo, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Hovädzie mäso nakrájajte na kocky. Vo veľkom hrnci rozohrejte 1 lyžicu slnečnicového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a sprudka ju opečte. Pridajte mäso, nechajte ho zatiahnuť a opekajte zhruba 5 minút. Následne obsah hrnca poprášte špaldovou múkou, primiešajte paradajkový pretlak a roztlačený cesnak a za občasného miešania opekajte ďalšie 2 minúty.

Nakoniec všetko zalejte ríbezľovým džúsom, vínnym octom a hovädzím vývarom a do hrnca pridajte malé cibuľky a tymian, všetko osoľte, okoreňte a hrniec zakryte pokrievkou. Varte 3 hodiny na miernom stupni ohrevu do zmäknutia mäsa.

Kým sa hovädzina uvarí, pripravte si zelerovo-zemiakové pyré. Zemiaky aj zeler ošúpte a rovnomerne nakrájajte na kocky – zeler však nakrájajte na trocha menšie kúsky ako zemiaky. Obe suroviny dajte na 10 minút variť do hrnca s vriacou osolenou vodou.

Potom ich sceďte a roztlačte pučidlom na zemiaky. Výslednú zmes šľahajte ručným šľahačom a zároveň postupne prilievajte teplé mlieko, kým nevznikne hladké pyré.

Pred podávaním ešte opečte očistené šampiňóny na 1 lyžičke masla a primiešajte ich do hrnca k hovädzine.