Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Domáca celozrnná pizza

Domáca celozrnná pizza

90 min 30 min Stredná 8 porcie

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

443 kcal 13g bielkovín 4g tukov 97g sacharidov

Suroviny

paradajky, bazalka, cesnak, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Najprv si pripravte cesto. Vezmite si veľkú misu a nalejte do nej 1 liter vlažnej vody. Pridajte sušené droždie a med a rukami alebo metličkou ich spolu rozmiešajte vo vode. Pridajte olivový olej a znova premiešajte.

Potom začnite do misy za stáleho miešania po troškách prisypávať zhruba 600 g špaldovej múky. Nakoniec prisypte 20 g soli a zvyšnú múku a vypracujte kompaktné lepivé cesto.

Cesto vyklopte na pracovnú dosku a posypte trochou špaldovej múky. Múku zapracujte, z cesta vytvarujte guľu, prekryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto cukrárskou stierkou alebo nožom rozdeľte na 8 rovnakých častí (ak sa bojíte, že to neodhadnete, cesto môžete vopred zvážiť a vypočítať si priemernú váhu 1 časti).

Z každej časti vytvarujte guľku, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryte potravinovou fóliou a utierkou a nechajte kysnúť ďalšiu 1 hodinu.

Kým cesto vykysne, vyhrejte rúru na čo najvyššiu teplotu a pripravte si sugo. Krájané paradajky rozmixujte spolu s paradajkovým pretlakom, bazalkou, cesnakom, soľou a čiernym korením. Vzniknutú zmes preložte do kastróla a varte na miernom stupni ohrevu 15 – 20 minút, kým zmes nezhustne. Potom kastról odstavte.

Teraz začnite tvarovať cesto na pizze. Jednotlivé guľky vykysnutého cesta položte na pomúčenú dosku, rukami a valčekom ich roztiahnite do kruhu (Ø 30 cm) a preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Každý kruh namažte 3 lyžicami pripraveného suga, plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 – 12 minút, kým okraje cesta zozlatnú.

TIP

Pizze môžete pred pečením aj po pečení ochutiť rôznymi toppingami. My máme najradšej tieto kombinácie:

Topping 1: 125 g mozzarelly, 150 g postrúhanej cukety, 2 lyžice rukolového pesta, pár lístkov čerstvej bazalky, 4 struky hrášku

Topping 2: ½ červenej cibule nakrájanej na kolieska, 7 čiernych olív, 1 hrsť rukoly, 100 g tuniaka z konzervy, 75 g mozzarelly, 5 nakladaných artičok

Topping 3: 100 g mozzarelly, 5 cherry paradajok, 100 g sušenej hovädzej šunky