Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Celozrnné žemle – základný recept

Celozrnné žemle – základný recept

130 min 25 min Jednoduché 12 kusov

Zohnať kvalitné celozrnné pečivo je niekedy poriadna fuška. Ale ak po ňom naozaj túžite, upečte si ho doma. Stačí mať poruke zopár ingrediencií a prípravu celozrnných žemlí so sezamom podľa nášho receptu určite zvládnete. Keď vyberiete tie voňavé poklady z rúry, na obchod si ani nespomeniete.

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

191 kcal 7g bielkovín 5g tukov 31g sacharidov

Suroviny

voda, sojove-mlieko, trstinovy-cukor, cerstve-drozdie, spaldova-muka, olivovy-olej, tekvicove-semienka, sol

Postup prípravy

Vodu, mlieko, cukor a rozdrobené droždie zmiešajte v hrnčeku, ten dajte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások.

Múku preosejte do misy a zmiešajte ju s pripraveným kváskom, soľou a olejom.

Misku prikryte utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

Medzitým si pripravte plech a vyložte ho papierom na pečenie.

Z cesta tvarujte žemle (ak sa cesto veľmi lepí, podsypte ho múkou) a poukladajte ich na pripravený plech. Nechajte ich kysnúť ešte ďalších 15 minút.

Kým žemle kysnú, vyhrejte rúru na 220 °C.

Ak chcete, môžete žemle tesne pred pečením potrieť vodou a posypať tekvicovými semienkami.

Plech so žemľami vložte do rúry a pečte 25 minút pri 220 °C.