Jeme zdravo sa mení na Mandimu Viac o Mandimu

Celozrnná pizza s cviklou

Celozrnná pizza s cviklou

210 min 75 min Zložité 4 kusy

Cvikla je plná vitamínov, to už určite viete. Ale skúsili ste ju už použiť pri príprave domácej pizze?

Recept

Pridať k obľúbeným

Nutričné hodnoty na 1 porciu/kus

940 kcal 28g bielkovín 33g tukov 125g sacharidov

Suroviny

susene-drozdie, trstinovy-cukor, mlieko, spaldova-muka, zitna-muky, oregano, bazalka, cesnak, olivovy-olej, cervena-repa, cibula, paradajky, lahodkove-drozdie, feta-syr, vlasske-orechy, sol, cierne-korenie

Postup prípravy

Sušené droždie, trstinový cukor a mlieko zmiešajte v hrnčeku a nechajte vzísť kvások (zaberie to zhruba 15 minút).

Vo veľkej miske zmiešajte obe múky, soľ, oregano, bazalku, cesnak a 2 lyžičky olivového oleja a prilejte trocha šťavy z cvikle.*

Primiešajte kvások a zapracujte ho do cesta. Cesto mieste aspoň 10 minút.

Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť aspoň 1,5 hodiny na teplom mieste.

Medzitým si pripravte omáčku: Rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja a na miernom stupni na ňom opražte cibuľu. Pridajte paradajkový pretlak a paradajky z konzervy, osoľte a okoreňte.

Zmes na miernom stupni prehrievajte cca 10 minút, potom dochuťte lahôdkovým droždím a odstavte.

Rúru vyhrejte na 250 °C. Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 časti.

Cesto postupne rozvaľkajte do kruhu, presuňte na plech, potrite pripravenou omáčkou a poukladajte naň nakrájanú cviklu.

Pečte 10 – 15 minút pri teplote 190 – 200 °C, potom posypte fetou, orechmi a čerstvými lístkami bazalky a podávajte. Pri ďalších častiach cesta postupujte rovnako.

* Ak cviklu kúpite už predvarenú, môžete využiť aj zvyšnú šťavu z vrecúška. Inak postačí kúsok uvarenej cvikly rozmixovať s trochou vody a cesto zafarbiť.